Lotyšsko plánuje vo februári požiadať o vstup do eurozóny

19.12.2012 Celý región

Riga 18. decembra (TASR) - Lotyšsko plánuje požiadať o vstup do eurozóny vo februári budúceho roka. Pre agentúru Reuters to dnes povedal lotyšský minister financií Andris Vilks. Ako dodal, verí, že vláde sa podarí presvedčiť aj v súčasnosti ešte stále skeptické obyvateľstvo.

Lotyšská vláda spustila masívnu kampaň, aby presvedčila obyvateľov, že vstup do eurozóny, ktorá v dôsledku dlhovej krízy momentálne prekonáva náročné obdobie, je pre krajinu výhodný. Lotyšsko je po dramatickom prepade hospodárstva o 20 % v roku 2009 v súčasnosti opäť jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík Európskej únie a často sa dáva vysoko zadlženým štátom eurozóny za príklad ako riešiť rozpočtové problémy.

Podľa Vilksa požiada Lotyšsko Európsku komisiu o zhodnotenie pripravenosti na prijatie eura vo februári budúceho roka. Žiadosť znamená začiatok procesu na vstup krajiny do eurozóny, po ktorej bude nasledovať oznámenie odporúčania zo strany Európskej komisie a Európskej centrálnej banky (ECB). Očakáva sa, že správa ECB bude tvrdšia než tá zo strany komisie, čo bol aj prípad Estónska, ktoré prijalo euro v roku 2011.

Lotyšská vláda však poukazuje na to, že krajina má dobré výsledky. Po nástupe finančnej krízy v roku 2008 vláda výrazne znížila výdavky a zvýšila dane, aby splnila všetky podmienky Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré Lotyšsku poskytli úver v objeme 7,5 miliardy eur. Celý úverový program krajina úspešne zavŕšila minulý rok a tento mesiac splatila poslednú časť z úveru MMF.

Na druhej strane, nálady obyvateľstva voči euru nie sú priaznivé. Aj keď sa v tejto veci nepripravuje referendum, nesúhlas väčšiny obyvateľov (potvrdzujú to výsledky prieskumov) voči zavedeniu eura môžu znamenať zlý signál pre ostatné štáty EÚ, ktoré by mali vstup Lotyšska podporiť. Podľa Vilksa však práve vďaka spusteniu rozsiahlej informačnej kampane by sa situácia mala v nasledujúcich mesiacoch zlepšiť.
 

Vyberte región